Site Overlay

Sukupuoli on oltava itse määriteltävissä

Zemale fantasies #1
Susa Tyrniluoto, 2020

Ihmisrotuja on yritetty määrittää lainsäädäntöön läpi brutaalin rasismin historian ajan – heikoin tuloksin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen lainsäädönnössä valkoisille ja ei-valkoisille on määrätty vuosisatojen ajan eri oikeuksia. Tämä johti absurdeihin tilanteisiin oikeussaleissa, kun tuomari on joutunut ratkomaan, onko ihminen esimerkiksi ei-valkoinen, jos hänellä on 1/8 osa tummaihoisen perimää.

Tätä voisi verrata sukupuolen määräämiseen valtion toimesta, koska lääketieteessä on tunnustettu, ettei sukupuolta voida määrittää aina yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi. 

YK on esittänyt arvion, että noin 1,7 prosentilla ihmisistä olisi sukupuolisia ominaisuuksia molemmin puolin siinä määrin, että voidaan puhua intersukupuolisuudesta.

Ihminen kehittyy sukupuolisesti samanlaisena ensimmäisten raskausviikkojen aikana. Keholla on potentiaalia kehittyä maskuliiniseen tai feminiiniseen suuntaan kromosomeista riippumatta. Ihmisellä voi olla myös fysiologisesti selkeästi molemmin puolin sukupuolisia ominaisuuksia ja lääketiede tuntee esimerkiksi ihmisiä, joilla on sekä kohtu että penis.

Ihmisellä voi olla maskuliininen keho, vaikka kromosomisto olisi naisille tyypillinen XX tai toisinpäin. Myös lukuisia sukupuoli-kromosomien variaatioita tunnetaan, kuten XYY, XXY, XXXX, XXYY jne. 

Evoluutio tapahtuu poikkeamien kautta, joten variaatiot ovat yhtä normaaleja luonnossa kuin tavanomaiset kromosomistot.

Ihmisellä voi olla myös geneettisesti katsoen sekä nais- että miestyypillisiä ominaisuuksia, jos alkio on kehittynyt kahden tai useamman alkion yhdistymisestä. Tätä on kutsuttu lääketieteessä kimerismiksi.

Ihminen saattaa kokea myös sukupuolista ristiriitaa oman sukupuolikokemuksen ja kehonsa suhteen. Sukupuoliristiriidan perimmäistä syytä ei voida toistaiseksi osoittaa, mutta on arveltu, että ristiriita saattaa johtua juuri siitä, jos kehossa on sukupuolisesti kahta eri tyypin geeniperimää.

Virallisen sukupuolen määritelmä on siis valtavan määrän ihmisten kohdalla vähintään kiistanalainen. 

Sukupuoli määrää useimmissa valtioissa oikeutta avioitua tai määrää esimerkiksi asevelvolliseksi. Oikeusvaltioperiaatteiden mukaan oikeudellista asemaa ei tule määrätä mielivaltaisesti. Sukupuolen kohdalla näin kuitenkin tehdään niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Virallisen sukupuolen määräämisen perusteet on korjattava oikeusvaltion periaatteita kestäväksi hyväksymällä jokaiselle oikeus itse määrätä oma sukupuoli. 

Lähteitä:

DR. GLORIA J. LIDDELL, D. P. L. (2010). IS OBAMA BLACK? THE PSEUDO-LEGAL DEFINITION OF THE BLACK RACE: A PROPOSAL FOR REGULATORY CLARIFICATION GENERATED FROM A HISTORICAL SOCIO-POLITICAL PERSPECTIVE. The Scholar: St. Mary’s Law Review on Minority Issues, 12, pp. 213-585.

Dual-gender macrochimeric tissue discordance is predicted to be a significant cause of human homosexuality and transgenderism Brian P. Hanley, https://academia.edu/resource/work/9877545

WHO, Gender and Genetics

Professori Hannu Sariolan luento Sukupuolen määräytyminen ja merkitys Studia Medicinassa 16.1.2019, https://vimeopro.com/user39826906/studia-medisina-1612019-sukupuolen-biologiaa-ja-psykologiaa/video/311749997

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *